אלה שמות - לזכרו של אבא
עודכן: 12 בינו׳ 2021
16/01/2010 20:05:25
בס"ד 09/01/2010
נר ה` נשמת אדם לזכרו של אבא
שמעון בן חנה לבית משפחת דידי
בשבת , כג` בטבת חל יום הזיכרון לאבא . הכנתי דבר תורה שאותו אמרתי בבית הכנסת בשבת פרשת שמות
ואלה שמות בני ישראל הבאים מצריימה . כך מתחיל ספר שמות הספר שבו משפחת האבות עליה למדנו וקראנו בספר בראשית הופכת להיום עם גדול
שמות – נוטריקון: שניים מקרא ואחד תרגום . ניגע היום בנקודה אחת מתוך הפרשה שקשורה למנהיגות שכל כך חסרה בימינו ולהגדרת המטרה.
בפרשת שמות אנו פוגשים את לידתו של משה רבינו ומיד לאחר הסיפור המקראי והאגדות סביב גידולו בבית פרעה אנו פוגשים את משה במספר מעמדים.
1. וַיְהִי בַּיָּמִים הָהֵם, וַיִּגְדַּל מֹשֶׁה וַיֵּצֵא אֶל-אֶחָיו, וַיַּרְא, בְּסִבְלֹתָם; וַיַּרְא אִישׁ מִצְרִי, מַכֶּה אִישׁ-עִבְרִי מֵאֶחָיו. וַיִּפֶן כֹּה וָכֹה, וַיַּרְא כִּי אֵין אִישׁ; וַיַּךְ, אֶת-הַמִּצְרִי, וַיִּטְמְנֵהוּ, בַּחוֹל. משה לא מהסס למרות תפקידו כבן פרעה להרוג מצרי כי אינו יכול לסבול התנהגות שבה החזק פוגע בחלש .
2. וַיֵּצֵא בַּיּוֹם הַשֵּׁנִי, וְהִנֵּה שְׁנֵי-אֲנָשִׁים עִבְרִים נִצִּים; וַיֹּאמֶר, לָרָשָׁע, לָמָּה תַכֶּה, רֵעֶךָ. בפעם השניה הוא פוגש 2 יהודים רבים בינהם וגם פה הוא מתערב בויכוח בינם . פרעה מבין שהוא מגדל בבית אדם עם דעות ועמדות מיוחדות שלא עולות באותו קנה עם ההתנהגות שלו כמלך לשמירת השלטון ומוציא ללא כל היסוס פסק דין שיש להרוג את משה , בנו החורג שגדל אצלו בארמון.
3. לאחר שמשה בורח ממצרים הוא מגיע למדיין ופה ליד הבאר מתקיימת הסצנה השלישית , וַיָּבֹאוּ הָרֹעִים, וַיְגָרְשׁוּם; וַיָּקָם מֹשֶׁה וַיּוֹשִׁעָן, וַיַּשְׁקְ אֶת-צֹאנָם. למרות שמשה מגיע כפליט למדיין הוא לא מהסס ומתערב בויכוח בין הרועים וזאת מבלי שהוא יודע מי הרועים ומה ייחוסן במדיין
4. בהמשך אנו קוראים באגדות על התייחסותו של משה בזמן שהוא רועה את צאן יתרו . הוא משלח בשלב ראשון את הטלאים והגדיים כדי שיאכלו הם הראשונים את העשב הרך ורק בסוף הוא שולח את התיישים החזקים שמסוגלים לאכול את שורשי העשב. ידוע לכולם הסיפר על הגדי שברח מהעדר ומשה רודף אחריו להחזירו וכאשר משה רואה שהגדי ברח למעיין לשתות מים הוא מרים אותו על כתפיו ומחזיר אותו לעדר.
משה מתגלה כמנהיג שיש לו תכונות חברתיות מאוד בולטות איכפת לו כאשר קורה משהו רע , לא משנה לו אם מדובר בבן עמו או בסתם גוי . גם כאשר הוא מחוץ למקום מגוריו הוא מתערב ללא פחד כאשר הוא רואה מעשה עוול . היחס שלו נכון גם כלפי בעלי חיים ולא רק בני אדם. בימינו היינו אומרים שמשה הוא מנהיג חברתי ואפילו ירוק.
והנה כאשר ה` פונה למשה ואומר לו "וְעַתָּה לְכָה, וְאֶשְׁלָחֲךָ אֶל-פַּרְעֹה; וְהוֹצֵא אֶת-עַמִּי בְנֵי-יִשְׂרָאֵל, מִמִּצְרָיִם. (פרק ג` פסוק י )
משה כאדם/מנהיג לא מקבל עליו את השליחות וזה מאוד מוזר , מכיון שהנושא החברתי בוער בעצמותיו של משה עד כדי סיכון אמיתי של חייו בבית פרעה.
התשובה של משה מפתיעה "וַיֹּאמֶר מֹשֶׁה, אֶל-הָאֱלֹהִים, מִי אָנֹכִי, כִּי אֵלֵךְ אֶל-פַּרְעֹה; וְכִי אוֹצִיא אֶת-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, מִמִּצְרָיִם.(פרק ג פסוק יא ) .
רש"י מסביר את טענת משה בשני מישורים
"מי אנכי" - מה אני חשוב לדבר עם המלכים: "וכי אוציא את בני ישראל" - ואף אם חשוב אני, מה זכו ישראל שתעשה להם נס ואוציאם ממצרים:
עפ"י פירוש רש"י : משה ממעיט מערכו מצד אחת ומצד שני לא מלמד זכות על עם ישראל.
הרשב"ם , נכדו של רש"י , אינו מקבל את הסבר הסבא ואף אומר שמי שמסביר כך אינו מבין את רוח הדברים. לרשב"ם יש בעיה להבין איך משה שמוצג כאדם שאיכפת לו ברמה החברתית מכל מעשה עוול לא מקבל עליו את השליחות .
הרשב"ם מציג את שאלת משה "וכי אוציא את בני ישראל" בצורה הבאה : ה` מטיל עליו שליחות :לך ותוציא את בני ישראל ממצרים !! משה בא בטענה לפני הקב"ה ואומר לו אני הולך לפרעה מלך מצרים שבמשך 210 שנים משעבד את עם ישראל , איזה טענות צודקות אוכל לטעון כדי לשכנע את פרעה להוציא את בני ישראל ממצרים ?
למשה חסר מטען רוחני,ערכי שיוכל לטעון מול פרעה . ובאמת ה` מצייד אותו מיד בפסוק יב` " וַיֹּאמֶר, כִּי-אֶהְיֶה עִמָּךְ " ה` אומר לו אין לך מה לדאוג אני אהיה איתך ואנחה אותך מה לומר.
הגדרת השליחות למנהיג ומתן כלים לביצוע השליחות אבן תנאי לקבלת השליחות.
הפטרת פרשת שמות הינה בספר ירמיהו פרק א` , יש הקבלה בין טענת משה "כבד פה וכבד לשון אנכי" לבין טענת ירמיהו " וָאֹמַר, אֲהָהּ אֲדֹנָי יְהוִה, הִנֵּה לֹא-יָדַעְתִּי, דַּבֵּר: כִּי-נַעַר, אָנֹכִי."הפעם תשובת ה` לטענת ירמיהו משכנעת את ירמיהו להוא מקבל עליו את השליחות
" וַיֹּאמֶר יְהוָה אֵלַי, אַל-תֹּאמַר נַעַר אָנֹכִי: כִּי עַל-כָּל-אֲשֶׁר אֶשְׁלָחֲךָ, תֵּלֵךְ, וְאֵת כָּל-אֲשֶׁר אֲצַוְּךָ, תְּדַבֵּר ". ה` אומר לו מייד אני אנחה אותך בטענות שתטען אין לך מה לדאוג ומיד רואים שהנביא מקבל עליו את השליחות.אפשר לומר שמול "כתב המינוי" למשה רבינו רואים שיפור "בכתב המינוי" של הנביא ירמיהו.
לא נרחיב את המשמעות של הגדרת התפקיד של המנהיג וקביעת המטרות , זה לא קשור להתכנסות שלנו היום . אנו עוסקים באזכרה להורים וחשבתי שכדאי להציג את הייעוד שלנו והמטרה כבנים .
בענין כיבוד הורים
כאשר יעקב חוזר לאחר 20 שנות גלות מחרן מצוייד בארבע נשים +11 ילדים וצאן רב הוא מתכונן לפגישה עם אחיו עשיו. אנו רואים שיעקב חושש מאוד מהפגישה ולכאורה מדוע יש לו לחשוש הרי הקב"ה הבטיח לו " וְהִנֵּה אָנֹכִי עִמָּךְ, וּשְׁמַרְתִּיךָ בְּכֹל אֲשֶׁר-תֵּלֵךְ, וַהֲשִׁבֹתִיךָ, אֶל-הָאֲדָמָה הַזֹּאת: כִּי, לֹא אֶעֱזָבְךָ, עַד אֲשֶׁר אִם-עָשִׂיתִי, אֵת אֲשֶׁר-דִּבַּרְתִּי לָךְ" ורש"י מסביר , מדוע חשש יעקב ? מפני שלא קיים את מצוות כיבוד הורים במשך 20 שנים .
ניתן לומר לדעתי שאם יעקב חשש מעשיו כי הוא יעקב לא קיים את מצוות "כבד את אביך ואת אימך" ועשיו כן אזי זכה עשיו לראות מלאכים ממש בזכות מצוות כיבוד הורים שקיים והיכן רואים שעשיו פגש מלאכים ממש ? כתוב בפרשת וישלח " וַיִּשְׁלַח יַעֲקֹב מַלְאָכִים לְפָנָיו, אֶל-עֵשָׂו אָחִיו, אַרְצָה שֵׂעִיר, שְׂדֵה אֱדוֹם ". רש"י מפרש במקום מלאכים ממש.
אנו עוסקים היום באזכרה לאבא וזו הזדמנות טובה להאיר את מצוות כיבוד הורים מזווית נוספת .
על מצוות "כבד את אביך ואת אימך" נאמר "למען יאריכון ימיך" לכאורה התורה מציגה לנו מצווה ושכר מצווה . איך זה יתכן הרי אנו יודעים "שכר מיצווה בעולם הזה ליכא (אין ) ".
אפשר להסביר את הפסוק הזה באמצעות סיפור מרגש שכתוב בספרי ילדים ולהלן תמצית הסיפור :
בבית שבו גרו זוג הורים עם ילדים גר גם הסבא . ככל שהסבא התבגר קצרה רוח ההורים מהטיפול בו וכך הם צימצמו את מרחב המחייה שלו עד שלימים היקצו לו פינה קטנה מתחת חדר המדרגות וכל מה שהיה לסבא זה מחצלת עליה ישב וישן.
יום אחד הנכד ניגש אל המחצלת וגוזר אותה לשניים . שואל אותו האבא מדוע גזרת את המחצלת? עונה לו הבן אני דואג לך אבא וכאשר אתה תהיה זקן אני רוצה שגם לך תהיה מחצלת עליה תשב . זה הספיק לאבא , הוא הבין ושינה את התנהגותו לאביו.
אז מה הפירוש של "למען יאריכון ימיך" ?
אם אתה האבא תראה דוגמא ותטפל בהוריך כמו שצריך אזי יש סיכוי טוב שכאשר אתה תהיה זקן ילדיך יטפלו בך כמו שצריך ואם תזכה שילדיך יטפלו בך כמו שצריך אזי תזכה לאריכות ימים .
מצוות כיבוד הורים היא מצווה מיוחדת מאוד . כל מצווה יש לה מקום וזמן . מצוות כיבוד הורים נוהגת כל הזמן ובכל מקום . ספר החינוך כותב שמצוות כיבוד הורים נמשכת גם לאחר שההורים אינם בחיים ולמעשה כל זמן שאתה הבן בחיים המצווה הזו קיימת .
יהי רצון שנזכה לקיים את "כבד את אביך ואת אימך – למען יאריכון ימיך ".
קורא נכבד
השקעתי זמן ומחשבה בכתיבת המאמר , אשמח לקבל התייחסות או "לייק" שאני אדע שהיה לכם נחמד . משה דידי