top of page
  • תמונת הסופר/תMoshe Didi

לראות את יופיה של האשה

עודכן: 12 בינו׳ 2021


26/02/2010 09:31:55

בס"ד ‏יום שישי י"ב אדר תש"ע

לראות את יופייה של האישה

בגמרא במסכת כתובות דף יז' עמוד א' מובאת מחלוקת מפורסמת בין בית הלל לבית שמאי בנוגע לחיי היום יום שלנו , כיצד לנהוג בתוך המשפחה , חברה וכו' לאחר שהרושם הראשוני מתפוגג והריגוש והענין נכנסים לשיגרה באיזה משקפיים צריכים לראות את המציאות: שחור , לבן , אפור ? האם להסתכל על חצי הכוס הריקה או על חצי הכוס המלאה ?

" תָּנוּ רַבָּנָן: כֵּיצַד מְרַקְּדִין לִפְנֵי הַכַּלָּה? בֵּית שָׁמַאי אוֹמְרִים: כַּלָּה כְּמוֹת שֶׁהִיא וּבֵית הִלֵּל אוֹמְרִים כַּלָּה נָאָה וַחֲסוּדָה אָמְרוּ לָהֶן בֵּית הִלֵּל לְבֵית שָׁמַאי הֲרֵי שֶׁהָיְתָה חִגֶּרֶת אוֹ סוּמָא אוֹמְרִים לָהּ כַּלָּה נָאָה וַחֲסוּדָה? וְהַתּוֹרָה אָמְרָה (שמות כג, ז) מִדְּבַר שֶׁקֶר תִּרְחָק!! אָמְרוּ לָהֶם בֵּית הִלֵּל לְבֵית שַׁמַּאי לְדִבְרֵיכֶם מִי שֶׁלָּקַח מֶקַח רָע מִן הַשּׁוּק יְשַׁבְּחֶנּוּ בְּעֵינָיו אוֹ יְגַנֶּנּוּ בְּעֵינָיו? הֱוֵי אוֹמֵר יְשַׁבְּחֶנּוּ בְּעֵינָיו!! מִכָּאן אָמְרוּ חֲכָמִים לְעוֹלָם תְּהֵא דַּעְתּוֹ שֶׁל אָדָם מְעֹרֶבֶת עִם הַבְּרִיּוֹת "

פירוש רש"י:

כמות שהיא- לפי יופיה וחשיבותה מקלסין אותה:

חסודה- חוט של חסד משוך עליה:

מכאן אמרו- מדברי בית הלל שאמרו ישבחנה:

תהא דעתו של אדם מעורבת עם הבריות- לעשות לאיש ואיש כרצונו:

לטענת בית שמאי צריך לדבוק באמת , צריך לומר את האמת ורק האמת . אבל מה לעשות והכלה אינה יפה? אומרים בית שמאי אומנם צריך לומר את האמת אבל אין חובה לומר את כל האמת!!! כמה זה חשוב להבנה לאותם שאומרים אני אומר "דוגרי" הכל , לא מסתיר שום דבר , הכל על השולחן.

אבל ככלות הכל נאמר "כיצד מרקדין לפני הכלה" צריך לשבח אותה , אומרים בית שמאי שצריך לשבח את הכלה בשבח שמתאים לה ! תמצא את נקודות הזכות של הכלה ותדבר עליהם.

בית הלל אומרים כל כלה ראויה לשבח שהרי ככלות הכל האדם עשה מקח ובחר בה והיתה לזה לפחות סיבה אחת טובה. אם הכלה אינה נאה במראה בודאי נאה היא במעשיה וחוט של חסד משוך עליה בעיני החתן שבחר בה לאישה.

המסר שאנו מקבלים ממאמר זה הינו שגם לאחר שנים כשההילה מתפוגגת עם השגרה צריכים לחזור ולחפש את אותו חוט של חסד שתפס אותנו והרשים אותנו בעבר כדי לחזק את התא המשפחתי לפני שמפרקים אותו.

למצוא נקודות זכות באדם איתו אנו חיים מזכירה מאמר נחמד במסכת נדרים דף סו' עמוד א' שמעלה חיוך כאשר קוראים אותו כי הוא נוגע בכל אחד ואחד מאיתנו והוא קשור בין היתר לשמחה לאיד.

הַהוּא דְּאָמַר לֵהּ לִדְבִיתְהוּ (לְאִשְׁתּוֹ) קוֹנַם (שבועה) שֶׁאִי אָתְּ נֶהֱנֵית לִי עַד שֶתַּרְאִי מוּם יָפֶה שֶׁבִּיך לְרַבִּי יִשְׁמָעֵאל בְּרַבִּי יוֹסִי . אָמַר לָהֶם שֶׁמָּא רֹאשָׁהּ נָאֶה? אָמְרוּ לוֹ סְגַלְגַּל, שֶׁמָּא שְׂעָרָהּ נָאֶה? דּוֹמֶה לַאֲנִיצֵי פִּשְׁתָּן. שֶׁמָּא עֵינֶיהָ נָאוֹת? טְרוּטוֹת הֵן. שֶׁמָּא אָזְנֶיהָ נָאוֹת? כְּפוּלוֹת. הֵן שֶׁמָּא חוֹטְמָהּ נָאֶה? בָּלוּם הוּא. שֶׁמָּא שִׂפְתוֹתֶיהָ נָאוֹת? עָבוֹת הֵן. שֶׁמָּא צַוָּארָהּ נָאֶה? שָקוּט הוּא. שֶׁמָּא כְּרֵסָהּ נָאֶה? צָבֶה הוּא. שֶׁמָּא רַגְלֶיהָ נָאוֹת? רְחָבוֹת כְּשֶׁל אֲוָוזָא. שֶׁמָּא שְׁמָהּ נָאֶה? לִכְלוּכִית שְׁמָהּ. אָמַר לָהֶן יָפֶה קוֹרִין אוֹתָהּ לִכְלוּכִית שֶׁהִיא מְלֻכְלֶכֶת בְּמוּמִין וְשַרְיֵיה(וְהִתִּירוֹ)

פירוש רש"י

מום יפה שביך- דמשום שהיה בה כ"כ מומין קאמר לה אם יש בה שום דבר יפה:

שמא ראשה נאה- ולכך הדירה שתראהו לו: סגלגל דומה לאניצי פשתן שראשיהן סגלגלים עגולין:

טרוטות- רכות:

בלום- סתום:

צוארה שקוט- שראשה מונח בין כתיפותיה:

אמר להן יפה אתם קורים אותה לכלוכית שהיא מלוכלכת במומין- זה השם יפה לה והיינו ודאי מום יפה שבה ועל דעת כן הדירה שתודיעני אותו דבר יפה דשמה יפה לה ששמה לכלוכית ואיהי נמי מלוכלכת. ע"א יפה אתם קורין אותה לכלוכית שהיא מלוכלכת במומין דכיון דאין בה דבר יפה להראות ודאי על דעת כן הדירה בעלה שהיה יודע שאין בה דבר יפה ואין יכולה להראות והואיל ואין בה שום דבר יפה נמצא שאין הנדר חל עליה:

הסיפור הזה מפגיש אותנו עם בעל שלאחר שנים של חיים עם אשתו אינו מסוגל למצוא נקודת זכות אחת באשתו אבל המצפון מעיק עליו האם לגרשה או לא , עד שהוא נודר נדר שהוא לא יתקרב לאשתו עד שגורם זר ימצא משהו חיובי באשתו. הנושא מגיע לפתחו של רבי ישמעאל בן רבי יוסי ( בנו של רבי יוסי בן חלפתא ) ורבי ישמעאל מתחיל מופע סטנד אפ הזוי שמנסה תוך שאלת שאלות למצוא נקודת זכות באותה אישה.

לאחר מאמצים רבי ישמעאל מוצא באותה אישה "כלילת המומים" נקודת זכות שמעלה חיוך אצל השומע (שמחה לאיד) מתיר את הנדר של הבעל והחיים חוזרים למסלולם.

וצריך להבין את התנהגותו של רבי ישמעאל : מדוע הוא לא מחפש את התכונות היפות שיש באותה אישה אלא מתמקד בשאלות שקשורות ליופייה החיצוני .

רבי ישמעאל רואה מול עיניו אישה שאיבדה את שנותיה היפות עם הבעל הזה וקשה לצפות שכאשר היא תצא "לשוק החופשי" ימצאו קופצים רבים שירצו להתחתן איתה בגלל יופייה הפנימי ולכן הוא עושה הכל כדי להתיר את נדר הבעל . מצפון הבעל כפי שאמרנו מעיק עליו הרי ככלות הכל בנקודת הזמן שבה בחר בה לאישה הוא מצא בה נקודות של אור וחסד ובודאי שחייהם יחד היו חיים טובים אבל ברבות הימים כאשר הפערים בין אשתו לבין נשים צעירות אחרות גדול הוא מסתנוור ממחשבה שיוכל לכנוס אל ביתו עלמת חן צעירה ולכן ראייתו הופכת להיות סלקטיבית שרואה רק כיעור.

צריך להיות חזק מספיק כנגד הרצון שמכניס יצר הרע בלב האיש לפרק את התא המשפחתי ולכנוס אל ביתו עלמה צעירה , דרכו של האיש מוזרה כפי שהינה "פותחת" את עיניו לראות שוב את אשתו באור חיובי עד כמה היא מושלמת כפי שהיא ולא חיה באשליה שלמרות מה שהיא , היא בעלת יופי .

קולה של האשה אינו נשמע בסיפור אבל מן הסתם רבי ישמעאל הכיר אותה וראה את תכונותיה הטובות ,מעשיה הטובים , שלמותה ועד כמה היא נאמנה לבעלה ולכן נקט בדרך שנקט כדי להחזיר את השלום והשלמות לתא המשפחתי הזה


קורא נכבד

השקעתי זמן ומחשבה בכתיבת המאמר , אשמח לקבל התייחסות או "לייק" שאני אדע שהיה לכם נחמד . משה דידי


21 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
Post: Blog2 Post
bottom of page