top of page
  • תמונת הסופר/תMoshe Didi

דבר תורה לשבת חתן - פרשת ויגש


10/12/2010 10:07:05

בס"ד ‏יום שישי ג' טבת תשע"א

לשבת חתן

ערב טוב למשפחת ....המורחבת וערב טוב למשפחת ....המורחבת וערב טוב במיוחד לזוג הטרי שיושבים איתנו פה , יפים ונרגשים .

אתם מתקדמים בשלבים של בניית בית בישראל. ראשית לקחתם החלטה להתחתן וזה צעד גדול , שנית - התחתנתם ועכשו אתם צריכים לגשת לבניית הזוגיות שלכם כזוג – למעשה בניית הבית.

רציתי להציג דרך האירועים בפרשת השבוע , ויגש , מסר לבניית הזוגיות.

פרשת ויגש עוסקת ברגעי השיא שלה בהתוודעות של יוסף לאחיו ובמפגש המרגש בין יוסף לאביו.

יוסף , שכינויו בעולם היהדות הוא יוסף הצדיק , משמיט בביוגרפיה שלו אותה הוא מספר במספר מקומות פרט חשוב בהיסטוריה שלו , אין זכר למכירה.

1. בבית פוטיפר – יוסף מגיע לשם כעבד ותוך זמן קצר מקבל אחריות על משק הבית , אין שום פרט היסטורי לגבי עברו

2. בבית האסורים – כאשר הוא פותר את חלומו של שר המשקים יוסף מבקש ממנו חסד ויזכיר אותו בבית פרעה " כִּי-גֻנֹּב גֻּנַּבְתִּי, מֵאֶרֶץ הָעִבְרִים; וְגַם-פֹּה לֹא-עָשִׂיתִי מְאוּמָה, כִּי-שָׂמוּ אֹתִי בַּבּוֹר. " ( יוסף לא מזכיר את מכירתו ע"י האחים )

3. במפגש עם פרעה – אין שום פרט היסטורי שיוסף מספר

4. בפרשה שלנו לאחר שיוסף אומר " אֲנִי יוֹסֵף, הַעוֹד אָבִי חָי " הבשורה שעוברת לפרעה היא: " וְהַקֹּל נִשְׁמַע, בֵּית פַּרְעֹה לֵאמֹר, בָּאוּ, אֲחֵי יוֹסֵף; וַיִּיטַב בְּעֵינֵי פַרְעֹה, וּבְעֵינֵי עֲבָדָיו "

ונשאלת השאלה מדוע יוסף לא מספר את סיפורו המעניין ?

על הפסוק " הוֹצִיאוּ כָל-אִישׁ מֵעָלָי " יש שני טעמים מעניינים האחד של רש"י והשני של הרמב"ן

רש"י - לא היה יכול לסבול שיהיו מצרים נצבים עליו ושומעין שאחיו מתביישין בהודעו להם:- לפי פירוש זה יוסף מתגלה כאדם שאינו נוקם ואינו נוטר לאחיו על המכירה , הוא חוסך מהם את עוגמת הנפש והחרפה והוא לא רוצה שיהיה כתם של חרפה על המשפחה באם ייוודע שהאחים התנהגו בצורה מאוד נבזית כלפי אחיהם.

הרמב"ן – לאחר שהוא מביא את פירוש רש"י ואת פירוש אונקלוס הוא מביא את דעתו .

והנכון בעיני,שהיו שם מבית פרעה ומן המצרים אנשים רבים יחלו פניו למחול לבנימין כי נכמרו רחמיהם על תחנוני יהודה, ולא יכול יוסף להתחזק לכלם. ויקרא לעבדיו הוציאו כל איש נכרי מעלי כי אדבר עמהם, ויצאו מעליו, ובצאתם מעליו נתן את קולו בבכי וישמעו מצרים ואנשי בית פרעה המוצאים מעליו כי עודם בחצר החיצונה. ויתכן כי פירוש "הנצבים עליו" משרתיו העומדים לפניו, כמו הנער הנצב על הקוצרים (רות ב ו), שרי הנצבים (מ"א ה ל), להתיצב על ה' (איוב א ו). וטעם "ויקרא", שהרים קולו בכעס ואמר למשרתיו הוציאו כל איש מעלי, בלתי האנשים האלה: וטעם בהוצאה, שהוציאם משם כדי שלא ישמעו בהזכירו להם המכירה, כי תהיה להם (לחרפה): וגם אליו למכשול, שיאמרו עבדי פרעה ומצרים עליהם, אלו אנשי בוגדות, לא יגורו בארצנו ולא ידרכו בארמנותינו, בגדו באחיהם, גם באביהם בגדו, מה יעשו במלך ובעמו, וגם ביוסף לא יאמינו עוד:

לפי דעה זו יוסף מבין שזה אינטרס שלו שאין לספר את סיפור המכירה ולכבס את הכביסה המלוכלכת בחוץ כי זה יפגע גם בו ולכן הוא מסתיר אינפורמציה זו מכולם.

אם נמשיך את דעתו של הרמב"ן נבין שתפיסה זו של יוסף הנחתה אותו לאורך כל חייו במצרים הוא לא משתמש בסיפור זה כדי לעורר סימפטיה כלפיו ולזכות בשיפור מצבו . מצד אחד ניתן לראות זאת כאצילות נפש של יוסף ומצד שני ניתן לראות זאת כמהלך איסטרטגי מחושב – את הכביסה המלוכלכת לא תולים בחוץ.

איך הסביבה מתייחסת " לכביסה מלוכלכת " ?

הרמב"ן נאמן לתפיסת עולמו שמדובר על מהלך איסטרטגי של יוסף מסביר את הרעיון בעיניים של השומעים . איך הם מתייחסים לסיפורים כאלה

(טז): וטעם באו אחי יוסף - כי היה יוסף מגיד לבית פרעה כי יש לו אחים נכבדים בארץ העברים כי גנב גונב משם, ועתה שמעו כי באו אחי יוסף כאשר אמר: וייטב בעיני פרעה ובעיני עבדיו - כי היה הדבר להם לחרפה שימשול בהם איש נכרי עבד מבית האסורים יצא למלוך. ועתה בבוא אליו אחים נכבדים, ונודע כי הוא הגון להתיצב לפני מלכים, שמחו כולם בדבר:

לפי גירסת הרמב"ן העובדה שיוסף נשאר "נקי" מקלה על הסובבים אותו לקבל אותו . במילים אחרות גם מי שמוציא את הכביסה המלוכלכת לעיני כל נפגע מיחס הסובבים אותו כי יאמרו איזה מן משפחה היא זו והוא בכלל המשפחה.

המסר שעולה והוא נלמד לטובת כולם ולא רק לטובת הזוג הטרי. זה נכון שיש קשיים בחיי הזוגיות , יש עליות וירידות אבל חשוב להתמודד איתן בתוך כותלי הבית ולא לתת להם להתפרץ החוצה כי אז כולם ניזוקים.

בטקס החתונה שוברים כוס , במובן הפשוט אנו מדברים על טקס שהוא זכר לחורבן בית המקדש . במובן העמוק יותר אנו רואים בזה סמל עמוק.

כל אחד מבני הזוג , שהוא יחיד ומיוחד בפני עצמו , צריך לשבור את האני השלם שלו כדי ליצור זוג חדש ומאוחד , אם כל אחד יישאר עם השלמות שלו יהיה קשה מאוד לבנות זוגיות אחת

שיהיה לזוג החדש בשעה טובה ומוצלחת וישכילו לבנות בית מבוסס על ערכי אהבה אחווה שלום ורעות ועשייה הדדית מתוך כבוד והערכה האחד לשני .

קורא נכבד

השקעתי זמן ומחשבה בכתיבת המאמר , אשמח לקבל התייחסות או לכל הפחות תעשו "לייק" שאני אדע שהיה לכם נחמד .

צפייה 10 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

עינתי היקרה לא יאמן את בת חמישים ? איך עברו להם כך סתם הזמנים נשארת יפה צעירה ורעננה וגם הספקת כמה דברים לכבוד המאורע הכנו רשימה של דברים שאנו אוהבים בך משקיענית ורצינית בכל דבר הקמת משפחה לתפארת, בהם

25/04/2009 21:08:11 בס"ד ‏יום שישי 24 אפריל 2009 קווים לדמותה של ברוריה לעומת אהרון דמותו של אהרון אחי משה השתמרה בזיכרון העם היהודי כאוהב שלום ורודף שלום (פרקי אבות א` משנה יב`) דמותה של בר

דינה בת לאה - סיפור האונס 21/03/2010 23:37:12 סיפור האונס – דינה בת לאה הסיפור על דינה בת לאה מסופר בספר בראשית פרק ל' . יעקב עושה את דרכו מבית לבן יחד עם משפחתו הגדולה ארבע נשותיו שנים עשר ילדיו צאנו

Post: Blog2 Post
bottom of page