ועשו לי מקדש לשבת חתן לפרשת תרומה
15/02/2013 16:30:01
ובנו לי מקדש ושכנתי בתוכם
משה מצווה ע"י הקב"ה "ועשו לי מקדש ושכנתי בתוכם" הכתוב משתמש במושג "מקדש" והנה אנו פוגשים בחמש הפרשיות האחרונות של חומש שמות שמתארות את התכנון את הביצוע ואת ההרכבה של אותו מבנה את המושג "משכן"
האם יש הבדל בין שני המושגים האלה?
מקדש – כמשמעו, זהו מקום שהקדושה שורה בו משכן – כמשמעו, זהו המקום שבו שוכן הקב"ה המדרש מביע את תמיהתו הגדולה של משה לציווי הקמת המקדש ומביא את דברי שלמה המלך ולתמיהה הגדולה שתמה בחנוכת המקדש: "כִּי הַאֻמְנָם יֵשֵׁב אֱ-לֹהִים עַל הָאָרֶץ הִנֵּה הַשָּׁמַיִם וּשְׁמֵי הַשָּׁמַיִם לֹא יְכַלְכְּלוּךָ אַף כִּי הַבַּיִת הַזֶּה אֲשֶׁר בָּנִיתִי" (מל"א ח:כז),
ובנוסח שונה במקצת: "הַאֻמְנָם יֵשֵׁב אֱ-לֹהִים אֶת הָאָדָם עַל הָאָרֶץ הִנֵּה שָׁמַיִם וּשְׁמֵי הַשָּׁמַיִם לֹא יְכַלְכְּלוּךָ אַף כִּי הַבַּיִת הַזֶּה" (דבהי"ב ו:יח). איך באמת אפשר להבין את "הצמצום" הזה של בניית מקום פיזי למהות שכולה רוחנית. על תמיהה זו משיבים הדרשנים: "וְשָׁכַנְתִּי בְּתוֹכָם" (שמ` כה:ח) – בתוכו לא נאמר אלא בתוכם, בתוכו של כל אחד ואחד.
ננסה להבין את המושגים משכן ומקדש ומה ההבדלים ביניהם
משכן שורש המלה הינו ש.כ.ן מלשון מגורים, קירבה ואהבה. במשך 369 שנים בהם היה המשכן בשילה הוא היה בנוי מקירות אבנים והכיסוי היה יריעות העור שהוכנו במדבר. במשך כל תקופת הנדודים במדבר ועד להקמת משכן שילה, בכל מקום שהמשכן חנה והיו 42 מסעות וחניות במדבר ועוד 4 חניות לאחר הכניסה לארץ: גלגל, שילה, נוב וגבעון המקום שבו חנה המשכן היה מגודר וחלו עליו איסורי כניסה והרחקה ומרגע שהמשכן עבר למקום אחר המקום עליו שכן המשכן קודם לא שמר על קדושתו. המשכן מלמד אותנו שהקב"ה נמצא בכל מקום, "מלוא כל הארץ כבודו" מקדש שורש המלה ק.ד.ש ושורש זה מבטא יראה וריחוק כי במקום ישנה מידת הדין. שלמה המלך בונה את בית המקדש וכעת גם גג הבית היה בנוי מאבן ולא מיריעות שהמבנה משדר קביעות והיריעות מבטאות זמניות. המקדש מלמד אותנו שהקב"ה למעלה מכל מחשבה טבעית.
והשאלה היא כיצד נתייחס לקב"ה. האם בבחינת משכן שבכל מקום הוא נמצא או בבחינת מקדש שהוא למעלה מכל השגה שכלית.
אנו נמצאים היום בחגיגת שבת חתן וכלה. הם החליטו לבנות בית וזה לא משהו מובן מאליו. השאלה היא איזה בית הם יבנו האם בבחינת משכן שמתאר קירבה ואהבה או בבחינת מקדש שמתאר ריחוק ומשהו נשגב ( קידושין=קדושה=מקדש ) ?
שלמה המלך מבקש ללמד אותנו מסר מיוחד כאשר הוא בונה את בית המקדש כמבנה קבוע
מסר ראשון חשוב שהמקום יהיה קבוע ויחולו עליו מושגי מורא ויראה.
המסר השני
השכינה תשרה במקום הזה לתמיד שלא כמו בתקופת המשכן
אם כך כדי לבנות בית יהודי צריך להתבסס על שני המסרים האלה.
פרשת תרומה באה להעביר לנו מסר חשוב מאוד, כיצד אפשר לבנות בית כזה. "וְזֹאת הַתְּרוּמָה אֲשֶׁר תִּקְחוּ מֵאִתָּם זָהָב וָכֶסֶף וּנְחֹשֶׁת."
החובה מוטלת על שני בני הזוג לתרום כל אחד לבניית הבית. בכוחות משותפים מכניסים לבית את התכולה:שולחן, ארון, מנורה קנים ( בנים ) להאיר את החלל ואז מתקיים הכלל "ושכנתי בתוכם" אני מאחל לזוג שישכילו לתרום האחד לשני וביחד לבנות בית לתפארת קבוע ומלא קירבה של אהבה ויחד