חתן וכלה - סגירת מעגל
25/06/2013 20:32:37
חתן וכלה - סגירת מעגל
טקס החופה המרשים כולל בתוכו לאחר קריאת הכתובה, שבע ברכות. החוט המקשר את שבע הברכות הוא הקשר בין גן עדן ומצבם של אדם וחוה לבין החופה והחתן והכלה. אנו מאחלים לזוג שידעו לשמר את הזוגיות שלהם כאילו אין פיתויים בעולם כמו שהיה בזמן גן עדן שאז אדם וחוה היו יחידים ובמי יש להם לקנא ? רציתי להציג נקודה נוספת שקושרת את סיפור גן עדן לקשר הנישואין. הברכה הראשונה מתוך שבע הברכות היא ברכת הגפן "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם בורא פרי הגפן"
מה מקומה של ברכה זו במסגרת טקס הנישואין והזוגיות החדשה שמתחילה? לכאורה אין קשר הברכה הראשונה - היא על היין, כי אין שמחה אלא ביין ואנו עסוקים בשמחה של מצווה והיין מחבר שמחה לשמחה. אבל מה הקשר לגן עדן ? יש מחלוקת בתלמוד מהו בדיוק עץ הדעת.
תניא, אילן שאכל ממנו אדם הראשון,
רבי מאיר אומר: גפן היה, שאין לך דבר שמביא יללה על האדם אלא יין, שנאמר (בראשית ט) "וישת מן היין וישכר".
רבי נחמיה אומר: תאנה הייתה שבדבר שנתקלקלו בו נתקנו, שנאמר (בראשית ג) "ויתפרו עלה תאנה".
רבי יהודה אומר: חטה הייתה שאין התינוק יודע לקרות אבא ואמא עד שיטעום טעם דגן.
( תלמוד בבלי, מסכת ברכות, דף מ' עמוד )
לפי דעת רבי מאיר עץ הדעת הינו עץ הגפן וחוה נתנה לאדם את פרי עץ הדעת והכוונה לענבים.
וַתֵּרֶא הָאִשָּׁה כִּי טוֹב הָעֵץ לְמַאֲכָל וְכִי תַאֲוָה-הוּא לָעֵינַיִם, וְנֶחְמָד הָעֵץ לְהַשְׂכִּיל, וַתִּקַּח מִפִּרְיוֹ, וַתֹּאכַל; וַתִּתֵּן גַּם-לְאִישָׁהּ עִמָּהּ, וַיֹּאכַל. במעמד החופה אחרי שמברכים על היין החתן שותה מהיין ואז הוא נותן לכלה לשתות מהיין. יש פה סגירת מעגל בגן עדן חוה נתנה לאדם לאכול מפרי עץ הדעת ובחופה החתן נותן לכלה לשתות מפרי עץ הדעת ( גפן )
ואם תישאל מדוע יין? , הרי חוה נתנה לאדם לאכול ענבים ואם יש פה סגירת מעגל שהחתן יתן גם הוא לכלה לאכול ענבים. אם היא נתנה לו ענב אחד הוא יתן לה שניים, אם היא נתנה לו שני ענבים החתן יתן לה ארבעה ענבים
וצריך לדעת שכל פרי כאשר הוא משנה את צורתו או עובר תהליך של בישול ברכתו יורדת בדרגה. לדוגמה על התפוז מברכים: "ברוך אתה....מלך העולם בורא פרי העץ" כאשר סוחטים את התפוז ומקבלים מיץ תפוזים הברכה משתנה וכעת מברכים: "ברוך אתה....מלך העולם שהכל נהיה בדברו" ( ברכת "שהכל" הינה כללית ולכן נחותה לעומת ברכת "בורא פרי הפרי" ) כלל זה נכון בכל הפירות והירקות למעט ענבים כאשר אנו סוחטים את הענבים ומקבלים יין הברכה "עולה בדרגה" ומברכים "בורא פרי הגפן". שורש המלה נישואין הינו נ.ש.א מלשון התרוממות ועליה. באופן דומה היין הוא בדרגה גבוהה יותר מהענבים והנישואין הם בדרגה גבוהה יותר מהחיים בנפרד יש לנו אם כך סיבה טובה לשתיית יין בשבע הברכות ויש פה סגירת מעגל שמתחיל בגן עדן ומסתיים בטקס הנישואין
קורא נכבד
השקעתי זמן ומחשבה בכתיבת המאמר , אשמח לקבל התייחסות או לכל הפחות תעשו "לייק" שאני אדע שהיה לכם נחמד .