ט"ו באב - יום האהבה
עודכן: 12 בינו׳ 2021
טו באב - חג האהבה
19/07/2009 20:13:32
בס"ד
טו באב- חג האהבה
היום נדבר על אהבה - אהבת ה` , אתם בטח תצחקו קצת אבל מי שקורא את שיר השירים נוכח מיד שיחסי עם ישראל והקב"ה הם כמו בין בעל ואישה לא אחרי 30 שנים אלא כמו בתחילת הזוגיות כשהכול היה ........ ואפילו יותר.
הגמרא במסכת תענית אומרת:
אָמַר רַבָּן שִׁמְעוֹן בֶּן גַּמְלִיאֵל, לֹא הָיוּ יָמִים טוֹבִים לְיִשְׂרָאֵל כַּחֲמִשָּׁה עָשָׂר בְּאָב וּכְיוֹם הַכִּפּוּרִים, שֶׁבָּהֶן בְּנוֹת יְרוּשָׁלַיִם יוֹצְאוֹת בִּכְלֵי לָבָן שְׁאוּלִין, שֶׁלֹּא לְבַיֵּשׁ אֶת מִי שֶׁאֵין לוֹ. וּבְנוֹת יְרוּשָׁלַיִם יוֹצְאוֹת וְחוֹלוֹת (רוקדות) בַּכְּרָמִים...(מסכת תענית)
העובדה שמשווים את טו` באב ליום הכיפורים אומרת דרשני . הרי טו` באב הוא יום האהבה ויום הכיפורים הוא יום צום ותפילה שמטרתו להכניע את יצר לב האדם ואת גאוותו.
אם כך מה הקשר בין שני ימים אלה שלכאורה נראים מנוגדים זה לזה ?
נזכר תחילה מדוע חוגגים את טו` באב. חז"ל מונים 6 סיבות ואנו נתמקד בשניים
פילגש בגבעה -
מעשה פילגש בגבעה מספר על אונס של אשה משבט יהודה בידי צעירים משבט בנימין (מהיישוב גבעה) שגרם למותה. גופה של אשה זו בותר ע"י האדון שלה לשנים עשר חלקים ופוזר בין כל שבטי ישראל. בעקבות המעשה נלחמו בני ישראל בבנימין מלחמת חורמה ואף נדרו לא לתת את בנותיהם לבני שבט בנימין , נדר שנמשך שנים רבות. לאחר ששבט בנימין כמעט שנכחד מחוסר נשים, הפתרון לבעיית הנדר שניתן לצעירי בנימין הרווקים היה להגיע אל כרמי שילה בזמן החג ולחטוף מבין המחוללות את האשה הראויה.
הותרו נישואים בין השבטים –
בספר במדבר מסופר שלבקשת בני שבט מנשה בעניין בנות צלפחד נקבע שבת יורשת נחלה תתחתן רק עם חתן משבטה כדי שנחלה לא תעבור בין השבטים. עם התבססות בני ישראל בארץ ולאחר שנים רבות ניטשטשו הגבולות בין השבטים ונתבטל איסור זה.
טו` באב הוא יום מבוקש לחתונות וכמו בכל חתונה שוברים כוס , זכר לחורבן בית המקדש ומיד כולם צועקים מזל טוב . הייתכן שאומרים מזל טוב ושמחים שבית המקדש נחרב ? אלא צריך להבין עומק נוסף שחז"ל רוצים להעביר לנו בשבירת הכוס.
הכוס עגולה ושלמה כמו כל אחד מבני הזוג ושבירת הכוס באה לסמל שכל אחד מבני הזוג צריך לשבור את השלמות שלו כדי ליצור שלמות זוגית חדשה אחרת לא ניתן לקיים משפחה.
גם יום כיפורים הוא יום של שבירת האני של האדם שבירת הגאווה .
גאווה בגימטריה זה 15 ויש הרבה מקורות שבהם המספר 15 מסמל גאווה.
כתוב שתיבת נוח התרוממה 15 אמות מעל ראשי ההרים – שואלים חכמים מדוע 15 ולא עשר ? כדי לרמוז על שבירת הגאווה של דור המבול
באחד הפיוטים שאנו שרים לחתן ולכלה כתוב "יה הרם לחתן ולכלתו" ( יה זה שמו של הקב"ה ) מדוע בחר המשורר בתואר יה ולא בשם אחר של הקב"ה ? כי יה זה בגימטריה 15 ותשימו לב כי טו באב זה בגימטריה 15 – יום האהבה הוא יום שבירת הגאווה.
שבירת הגאווה השלילית היא המקשרת בין יום הכיפורים לטו` באב ואני מאחל לכולנו שנשכיל להתגבר על יצר הגאווה ואם לא להכניע אותו אז לפחות למזער את נזקיו ואני מבטיח לכם שמי שיצליח יהיו לו גם פחות כאבי בטן.
ראש השנה שעומד לפתחינו הוא יום הדין , יום שבו אנו עומדים למשפט .
אנו מבקשים "תכלה שנה וקללותיה תחל שנה וברכותיה" ושכל אחד ואחד מאיתנו ייכתב וייחתם בספר החיים לאלתר.
כמו בכל ערב חג אנו נרים כוסית ונאמר לחיים ונאחל האחד לשני ברכות טובות .
מה הקשר בין יין וחיים?
בזמן הקידוש המברך אומר " סברי מרנן " וכל השומעים אומרים לחיים!! הסיטואציה לקוחה מבית הדין כאשר אב בית הדין פונה לחכמים הדיינים
ומבקש את עמדתם לגבי הנאשם האם הוא זכאי או חייב . אב בית הדין מבקש מהדיינים את סברתם . סברי מרנן- אימרו מה סברתכם !! ואם אמרו זכאי שפירושו לחיים אז מן הסתם הנאשם חגג עם משפחתו בשתיית יין וכולם אמרו לחיים כי כך נגזר דינו.
קורא נכבד
השקעתי זמן ומחשבה בכתיבת המאמר , אשמח לקבל התייחסות או "לייק" שאני אדע שהיה לכם נחמד . משה דידי