top of page
  • תמונת הסופר/תMoshe Didi

נאמנות ואהבה במגילת רות

עודכן: 12 בינו׳ 2021

14/05/2010 16:51:10

נאמנות ואהבה במגילת רות

חמשת הפסוקים הראשונים במגילת רות מתארים מצב שבו משפחה יהודית עוזבת את אדמת ארץ ישראל ומעדיפה לחיות בניכר עד יעבור זעם.

השנים חולפות ועם הזמן ניטעים שורשים באדמת הניכר האבא נפטר ונקבר בשדה מואב והבנים נושאים להם נשים נוכריות.

הגורל מכה במשפחה ושני הבנים מחלון וכליון ( שמם מעיד על סופם ) מתים מבלי שהקימו משפחה וכעת האמא – נעמי – חפצה לחזור לעיר מגוריה בעבר לבית לחם

חמש מגילות יש בספר הספרים: מגילת אסתר אותה קוראים בפורים , שיר השירים אותו קוראים בפסח , מגילת רות אותה קוראים בשבועות , מגילת איכה שנקראת בתשעה באב ומגילת קהלת שנקראת בחג הסוכות.

מגילת אסתר ומגילת רות בולטות בין חמש המגילות כי הן על שמות נשים ורציתי להראות במגילת רות מספר היבטים חשובים – הנאמנות והאהבה של הרעיה.

כאשר מעיינים במגילת רות אתה מצפה לראות שיש לרות נוכחות דומיננטית והנה מגלים שרות המואביה כמעט ולא מדברת במגילה .

מענין לבדוק מדוע קולה של רות אינו נשמע במגילה ?

סיבה ראשונה- יכולה להיות קושי השפה , רות מגיעה מארץ זרה , במשך עשר השנים שבהם התגוררה המשפחה בארץ מואב שפת הדיבור היתה כנראה מואבית וזאת מתוך רצון להיטמע ולהכיר את השפה המקומית ולכן יתכן שזו הסיבה לכך שקולה אינו נשמע במגילה.

סיבה שנייה – יכולה להיות חוסר הבטחון העצמי של רות לדבר בשפה שבה אינה שולטת. היא מגיעה למקום חדש וזה לא פשוט להשתלב בשיחה עם המקומיים שמדברים בשפת אימם .

סיבה שלישית – יכולה להיות שיש לה מטרה והיא מוכוונת להשגת המטרה , היא נזהרת מלדבר שמא מטרה זו תיחשף ואז יהיה קשה להשיג את המטרה.

ממה נובעת שתיקתה של רות ?

מתוך עיון במילים אותם רות אומרת רואים שלרות יש מטרה אחת בלבד: להקים זרע לבעלה , מחלון , כדי ששמו לא ימחק.

אהבתה למחלון היא כזו גדולה עד שהיא מוכנה להקריב הכל רק כדי להקים זרע שימשיך את שרשרת חייו.

האם רות היתה יפה ? פרשן המקרא– האבן עזרא – טוען בפירוש למגילה ( פרק ג` פסוק י` ) שאנשי בית לחם אהבו אותה בגלל יופייה למרות שחכמים לא מונים אותה בין הנשים היפות ( שרה,רחל,אבישג ובנות איוב )

אנו יכולים לתאר ולדמיין את רות מתוך מה שמתואר במגילה

· הקשר לחמותה הינו חזק מאוד והיא אינה מוכנה לנטוש אותה למרות הפצרות נעמי ולמרות שערפה , הכלה השניה סובבת על עקביה וחוזרת אל ארץ מואב - וַתֹּאמֶר רוּת אַל-תִּפְגְּעִי-בִי, לְעָזְבֵךְ לָשׁוּב מֵאַחֲרָיִךְ: כִּי אֶל-אֲשֶׁר תֵּלְכִי אֵלֵךְ, וּבַאֲשֶׁר תָּלִינִי אָלִין- עַמֵּךְ עַמִּי, וֵאלֹהַיִךְ אֱלֹהָי. יז בַּאֲשֶׁר תָּמוּתִי אָמוּת, וְשָׁם אֶקָּבֵר; כֹּה יַעֲשֶׂה יְהוָה לִי, וְכֹה יוֹסִיף- כִּי הַמָּוֶת, יַפְרִיד בֵּינִי וּבֵינֵךְ.

· צניעותה של רות בולטת בזמן איסוף השיבולים בשדה למרות שבועז נותן לה הרשאה גורפת להיות צמודה לקוצרים ולזכות ראשונה בכל השיבולים שיפלו בזמן הקציר ואף לאכול ולשתות מהאוכל המיועד לקוצרים היא אינה מבינה מהיכן כל זה נובע והיא שואלת את בועז וַתֹּאמֶר אֵלָיו, מַדּוּעַ מָצָאתִי חֵן בְּעֵינֶיךָ לְהַכִּירֵנִי וְאָנֹכִי, נָכְרִיָּה ? וַתֹּאמֶר אֶמְצָא-חֵן בְּעֵינֶיךָ אֲדֹנִי, כִּי נִחַמְתָּנִי, וְכִי דִבַּרְתָּ, עַל-לֵב שִׁפְחָתֶךָ; וְאָנֹכִי לֹא אֶהְיֶה, כְּאַחַת שִׁפְחֹתֶיךָ. רות אינה מנצלת את ההטבות שניתנות לה מבועז והיא וַתֵּשֶׁב, מִצַּד הַקֹּצְרִים. מדוע רות בולטת בתוך שאר הנשים שאספו שיבלים אחר הקוצרים ? האם לבושה היה שונה ? אולי האם יופיה היה שונה ? אולי האם מבנה גופה היה שונה ? אולי נראה לי שמה שמשך את העיניים היה דווקא שערה האדמוני של רות. זה היה כנראה תופעה לא שגרתית לראות שיער ג`ינג`י ולכן רות בלטה לעומת יתר הנשים. את השיער האדמוני ירש בהמשך דוד מלך ישראל.

· אהבתה למחלון בעלה לאחר מותו חזקה , אמרנו שרות היתה יפה ולמרות זאת היא צמודה לחמותה היא לא מחפשת את קרבת נערי בית לחם במשך כל תקופת קציר השעורים והחיטים ( כ- 3 חודשים ) היא צמודה במשך היום לנערות בועז ומשם מיד הביתה לחמותה וַתִּדְבַּק בְּנַעֲרוֹת בֹּעַז, לְלַקֵּט- עַד-כְּלוֹת קְצִיר-הַשְּׂעֹרִים, וּקְצִיר הַחִטִּים; וַתֵּשֶׁב, אֶת-חֲמוֹתָהּ.

· רות מסתפקת במועט , היא מודה על כל מה שהיא מקבלת ואינה מבינה מדוע הטוב הזה נופל בחלקה. וַתֹּאמֶר אֵלָיו, מַדּוּעַ מָצָאתִי חֵן בְּעֵינֶיךָ לְהַכִּירֵנִי- וְאָנֹכִי, נָכְרִיָּה?

· רות מקבלת את עצת נעמי להתנהג בצורה די נועזת

הִנֵּה-הוּא, זֹרֶה אֶת-גֹּרֶן הַשְּׂעֹרִים- הַלָּיְלָה. ג וְרָחַצְתְּ וָסַכְתְּ, וְשַׂמְתְּ שמלתך (שִׂמְלֹתַיִךְ) עָלַיִךְ- וירדתי (וְיָרַדְתְּ) הַגֹּרֶן; אַל-תִּוָּדְעִי לָאִישׁ, עַד כַּלֹּתוֹ לֶאֱכֹל וְלִשְׁתּוֹת. ד וִיהִי בְשָׁכְבוֹ, וְיָדַעַתְּ אֶת-הַמָּקוֹם אֲשֶׁר יִשְׁכַּב-שָׁם, וּבָאת וְגִלִּית מַרְגְּלֹתָיו, ושכבתי (וְשָׁכָבְתְּ); וְהוּא יַגִּיד לָךְ, אֵת אֲשֶׁר תַּעֲשִׂין. היא לא שואלת שאלות ואינה מתרעמת כי המעשה נתפס כבלתי צנוע בעליל וַתֹּאמֶר, אֵלֶיהָ: כֹּל אֲשֶׁר-תֹּאמְרִי (אֵלַי), אֶעֱשֶׂה. ללכת ולשכב למרגלות בועז אינו מעשה של מה בכך , בועז על פי פרשנות חז"ל הינו השופט איבצן המצויין בספר שופטים ולפי דעת חז"ל הגיל של בועז הוא שמונים , גילה של רות עפ"י חז"ל הינו ארבעים , אישה בשיא פריחתה צריכה ללכת להתכרבל למרגלות בועז בן השמונים למרות היותו שופט זה אינו מעשה מובן מאליו.

· סודה של רות מתגלה במשפט קצר אותו היא אומרת לבועז כאשר הוא מתעורר בבעתה כי הוא מרגיש שאישה שוכבת למרגלותיו ואין זה יאה לשופט להיתפס במצב כזה וַיֹּאמֶר, מִי-אָתְּ; וַתֹּאמֶר, אָנֹכִי רוּת אֲמָתֶךָ, וּפָרַשְׂתָּ כְנָפֶךָ עַל-אֲמָתְךָ, כִּיגֹאֵל אָתָּה.כל מה שרות רוצה זה שבועז יהיה גואל והמשמעות של הגואל זה להקים זרע לבעלה שנפטר , למחלון. כל מה שרות רוצה זה גאולה ולא נישואים לשופט

שלושה שיאים בחייה של רות המואביה

1. הנאמנות וההידבקות בנעמי חמותה וַתֹּאמֶר רוּת אַל-תִּפְגְּעִי-בִי, לְעָזְבֵךְ לָשׁוּב מֵאַחֲרָיִךְ: כִּי אֶל-אֲשֶׁר תֵּלְכִי אֵלֵךְ, וּבַאֲשֶׁר תָּלִינִי אָלִין- עַמֵּךְ עַמִּי, וֵאלֹהַיִךְ אֱלֹהָי. יז בַּאֲשֶׁר תָּמוּתִי אָמוּת, וְשָׁם אֶקָּבֵר; כֹּה יַעֲשֶׂה יְהוָה לִי, וְכֹה יוֹסִיף- כִּי הַמָּוֶת, יַפְרִיד בֵּינִי וּבֵינֵךְ.

2. אהבתה למחלון שמגיעה לשיאה בגורן למרגלות בועז וַיֹּאמֶר, מִי-אָתְּ; וַתֹּאמֶר, אָנֹכִי רוּת אֲמָתֶךָ, וּפָרַשְׂתָּ כְנָפֶךָ עַל-אֲמָתְךָ, כִּי גֹאֵל אָתָּה.

3. הזכות הגדולה ליצירת שושלת מלכות וַתִּקְרֶאנָה לוֹ הַשְּׁכֵנוֹת שֵׁם לֵאמֹר, יֻלַּד-בֵּן לְנָעֳמִי; וַתִּקְרֶאנָה שְׁמוֹ עוֹבֵד, הוּא אֲבִי-יִשַׁי אֲבִי דָוִד.


קורא נכבד

השקעתי זמן ומחשבה בכתיבת המאמר , אשמח לקבל התייחסות או "לייק" שאני אדע שהיה לכם נחמד . משה דידי


5 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

עינתי היקרה לא יאמן את בת חמישים ? איך עברו להם כך סתם הזמנים נשארת יפה צעירה ורעננה וגם הספקת כמה דברים לכבוד המאורע הכנו רשימה של דברים שאנו אוהבים בך משקיענית ורצינית בכל דבר הקמת משפחה לתפארת, בהם

25/04/2009 21:08:11 בס"ד ‏יום שישי 24 אפריל 2009 קווים לדמותה של ברוריה לעומת אהרון דמותו של אהרון אחי משה השתמרה בזיכרון העם היהודי כאוהב שלום ורודף שלום (פרקי אבות א` משנה יב`) דמותה של בר

דינה בת לאה - סיפור האונס 21/03/2010 23:37:12 סיפור האונס – דינה בת לאה הסיפור על דינה בת לאה מסופר בספר בראשית פרק ל' . יעקב עושה את דרכו מבית לבן יחד עם משפחתו הגדולה ארבע נשותיו שנים עשר ילדיו צאנו

Post: Blog2 Post
bottom of page