עבור מי מבקשים סליחה ?
02/10/2014 20:43:05
לקראת יום הכיפורים הממשמש ובא קיבלתי כמו כל אחד מאתנו "ווטסאפים" והרבה, המדברים על החרטה ועל חשיבות הסליחה. באופן טבעי אני מכיר את השולחים ואת הסיפור שמתלווה לחלק מהם שבאמת מצדיק את בקשת הסליחה, האם הדרך הזו של שליחת מסר כתוב ומאוייר אכן עושה את המלאכה וגורמת לצד המקבל, לקבל את בקשת הסליחה ולהגיב במענה "סלחתי" ? ככל שאני חושב על זה, התשובה היא לא. אני חושב שבמקום שנדרשת הסליחה הפנייה צריכה להיות אישית פנים אל פנים כדי שמסר החרטה יחדור את "השריון" של המקבל.
בקשת הסליחה מאדם שהקשר איתו מרוחק ולא יומיומי הינה קלה באופן יחסי ומסתבכת יותר כאשר האדם קרוב אלינו ובמיוחד כאשר הוא בן זוג, אח או אחות, הורה, דוד או דודה. כולם מכירים סיפורים על איך מלחמות ירושה קורעים את המשפחות לגזרים והאיחוי מחדש הופך להיות משימה בלתי אפשרית גם לאחר שנים רבות. למעורבים יש רגשות שליליים האחד כלפי השני ועל רקע של גאווה וכבוד עצמי אף אחד לא מוכן לעשות את הצעד הראשון ולומר "סלח לי". באופן קורע את הלב רק כאשר מתקרב זמן הפרידה מהעולם ואולי דקה אחרי, מקבלים את הכוח לסלוח האחד לשני, כי כבר אין מה להפסיד. מי מרגיש גרוע יותר הפוגע או הנפגע? מי נושא את רגשות האשם יותר ? ליבו וכליותיו של מי מיוסרים מההתמודדות עם המעשה ? מי ער בלילה ולא מצליח להירדם כי המוח "מנקר" כל הזמן ומזכיר לו שהאדם הכי קרוב אליו הוא הכי רחוק ממנו ? כל מי שחושב שאפשר "להתגבר" על רגשות האשם לא מבין את נפש האדם ואת מהות הסליחה והכפרה שהאדם מבקש. מהות הסליחה היא שהפוגע יבקש סליחה מהנפגע, אבל לא כדי שהנפגע יסלח לו, אלא כדי שהוא הפוגע יסלח לעצמו על המעשה שעשה.
ארבעים שנה לאחר שפגע בחזן שניגש לפני התיבה, התפרסמה הבוקר מודעה בעיתון 'המודיע' בו מבקש אברך בשם "אליהו" סליחה מאותו חזן.
במודעה בעמוד הראשון של העיתון, תחת הכותרת "בקשת מחילה" נכתב "לפני כארבעים שנה פגעתי בשליח ציבור שסירב להתחיל חזרת הש"ץ ונגשתי במקומו, ונכלם והלך לו ביקשתי שיאמר בפה מלא כי הוא מוחל לאליהו בן רחל"
קורא נכבד השקעתי זמן ומחשבה בכתיבת המאמר , אשמח לקבל התייחסות או לכל הפחות תעשו "לייק" שאני אדע שהיה לכם נחמד .