פרשת נצבים - הספד
09/10/2011 23:53:16
הדרשה נאמרה ביום פטירתו של נעים חקשור בביתו לאחר טקס ההלוויה - כ"ג באלול תשע"א
אנחנו נמצאים בסימן של סיום. השנה עומדת להסתיים , בעוד שבוע יחול ראש השנה. אנחנו עומדים לקראת סיומו של ספר דברים האחרון בחמישה חומשי תורה. עם ישראל מסיים את מסעו במדבר במשך ארבעים שנה ועומד ערב הכניסה לארץ ישראל. משה רבנו עומד לפני סוף ימיו. פרשת השבוע פרשת ניצבים תהא לעולם נקראת בשבת של לפני ראש השנה. אומרים חכמים "אתם ניצבים" מדובר על יום ראש השנה שבו אנו ניצבים לפני הקב"ה כבני מרון. ארבע הפרשיות האחרונות של ספר דברים: ניצבים וילך – האזינו וזאת הברכה יכולות להיות נדרשות עפ"י שמן בלבד. אומר משה רבנו כאשר בני הזוג ניצבים זה מול זה אזי התוצאה היא וילך. אבל כאשר בני הזוג, האזינו- הם מקשיבים ומעריכים האחד את השני אזי התוצאה היא וזאת הברכה. את ניצבים היום כולכם – רש"י אומר שמדובר על יומו האחרון של משה רבנו. על ציר הזמן מדובר בתאריך ז' באדר הוא יום פטירתו של משה רבנו. לאחר מותו של משה עם ישראל מבכה אותו שלושים יום ואנו מגיעים לז' בניסן. עם ישראל עושה את ההכנות לפסח ולמחרת הפסח ב-טו' בניסן הם נכנסים לארץ ישראל מכיון יריחו. ביום האחרון לחייו של משה הוא כורת ברית בין ה' לעם ישראל, מה שמיוחד בברית הזו הוא שהברית נעשית לא רק עם הנוכחים אלא גם עם כל הדורות הבאים.
(ספר דברים פרק כט' )
ט אַתֶּם נִצָּבִים הַיּוֹם כֻּלְּכֶם, לִפְנֵי יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם: רָאשֵׁיכֶם שִׁבְטֵיכֶם, זִקְנֵיכֶם וְשֹׁטְרֵיכֶם, כֹּל, אִישׁ יִשְׂרָאֵל. י טַפְּכֶם נְשֵׁיכֶם- וְגֵרְךָ, אֲשֶׁר בְּקֶרֶב מַחֲנֶיךָ: מֵחֹטֵב עֵצֶיךָ, עַד שֹׁאֵב מֵימֶיךָ. יא לְעָבְרְךָ, בִּבְרִית יְהוָה אֱלֹהֶיךָ- וּבְאָלָתוֹ: אֲשֶׁר יְהוָה אֱלֹהֶיךָ, כֹּרֵת עִמְּךָ הַיּוֹם. יב לְמַעַן הָקִים-אֹתְךָ הַיּוֹם לוֹ לְעָם, וְהוּא יִהְיֶה-לְּךָ לֵאלֹהִים- כַּאֲשֶׁר, דִּבֶּר-לָךְ; וְכַאֲשֶׁר נִשְׁבַּע לַאֲבֹתֶיךָ, לְאַבְרָהָם לְיִצְחָק וּלְיַעֲקֹב. יג וְלֹא אִתְּכֶם, לְבַדְּכֶם- אָנֹכִי, כֹּרֵת אֶת-הַבְּרִית הַזֹּאת, וְאֶת-הָאָלָה, הַזֹּאת. יד כִּי אֶת-אֲשֶׁר יֶשְׁנוֹ פֹּה, עִמָּנוּ עֹמֵד הַיּוֹם, לִפְנֵי, יְהוָה אֱלֹהֵינוּ; וְאֵת אֲשֶׁר אֵינֶנּוּ פֹּה, עִמָּנוּ הַיּוֹם.
ברית זו שנכרתת אינה הראשונה, כבר במעמד הר סיני, ארבעים שנה קודם, ה' כורת ברית עם בני ישראל. וזו אינה הברית האחרונה. יהושוע בן נון לאחר שהוא מסיים את כיבוש הארץ כורת ברית חדשה בין הקב"ה לעם ישראל למרות שרק 14 שנים עברו מאז הברית של פרשת ניצבים. ונשאלת השאלה מדוע נדרשו 3 בריתות ? האם לא די בברית אחת ? והתשובה היא שזה לא ענין מובן מאיליו שיש ברית בין הקב"ה לעם ישראל וצריך לתחזק ולשמר את הברית הזו. אם בין הקב"ה לעם ישראל זה המצב אזי על אחת כמה וכמה שנדרש לתחזק את הקשר הזוגי בין הבעל לאשה. אין שום סיבה שהברית בזמן החופה תחזיק מעמד לולי בני הזוג מתחזקים את הקשר. והדבר נכון בכל קשר גם בקשר בין בני משפחה, זה אינו מובן מאילו. כתוב – "הנה מה טוב ומה נעים שבת אחים גם יחד", כפי שאני מכיר את נעים היתה לו משמעות חשובה למושג אחים ומשפחה, הרצון לאחד את המשפחה היה בראש מעייניו. נעים היה אדם שמח ואהב להיות שמח ואני חושב שזו הצוואה שלו לכם בני המשפחה אחים ואחיות בנים ובנות
יהי זכרו ברוך
קורא נכבד
השקעתי זמן ומחשבה בכתיבת המאמר , אשמח לקבל התייחסות או לכל הפחות תעשו "לייק" שאני אדע שהיה לכם נחמד .