קשה הזיווג כמו קריעת ים סוף
עודכן: 12 בינו׳ 2021
הורים שיש להם ילד שהגיע לפרקו ועדיין לא מצא את הזיווג מרגישים את הקושי להתמודד עם המצב . יש ציפייה חזקה של ההורים שהבן/בת ימצאו את מקומם ויקימו משפחה חדשה , לילדים יש בדרך כלל זמן ולא בוער להם וכשכבר בוער להם הם מגלים "שקשה להתחתן" . הבאתי לכם מדרש מפורסם ופרשנות מעניינת למושג "קשה להתחתן"?
אומנותו של בורא
מטרוניתא אחת שאלה את רבי יוסי בן חלפתא: לכמה ימים ברא הקב"ה את עולמו? אמר לה: לשישה ימים. אמרה לו: ומאותה שעה ועד עכשיו מה עושה?האם הוא אל פסיבי או אקטיבי ? אמר לה: יושב ומזווג זיווגים, בתו של פלוני לפלוני . אמרה לו: וזוהי אומנותו?הציפיה היתה לשמוע שהוא מתעסק בדברים גדולים ורציניים אף אני יכולה לעשות כן. קוראת תיגר על הקב"ה כמה עבדים וכמה שפחות יש לי, ובשעה קלה אחת אני יכולה לזווגם. אמר לה: אם קלה היא בעיניך, קשה היא לפני הקב"ה כקריעת ים-סוף. הניחה רבי יוסי בן חלפתא והלך לו. מה עשתה? נטלה אלף עבדים ואלף שפחות , והעמידה אותם שורות שורות ואמרה: פלוני יישא פלונית ופלונית תישא לפלוני, וזיווגה אותם בלילה אחד. למחר באו לפניה זה ראשו פצוע, זה עינו שמוטה, זה זרועו פרוקה, זה רגלו שבורה. אמרה להם: מה לכם ? זה אמר איני רוצה בזו, וזו אמרה, אינה רוצה בזה. מיד שלחה והביאה לרבי יוסי בן חלפתא ואמרה לו: רבי אמת תורתכם. נאה ומשובחת היא, כל מה שאמרת, יפה אמרת (בראשית רבה ס"ד)
נתמקד במושג "קשה כקריעת ים סוף" . המושג קריעת ים סוף אינו מהתורה אלא מדברי חכמים בזמן בית שני . בשיר דיינו כתוב אילו הוציאנו ממצרים ולא קרע לנו את הים – דיינו !!
והמושג קשה ?
איך ניתן לומר על הקב"ה שמשהו קשה עבורו הרי בסופו של דבר ים סוף נבקע לשניים !! אלא צריך להבין מה פירוש המלה "קשה".
למילה "קשה" יש כמה מובנים ולהלן גישה של הגמרא.
עשרה דברים קשים נבראו בעולם:
הר קשה – ברזל מחתכו
ברזל קשה – אור מפעפעו (רש"י: "מרככו) אוּר קשה – מים מכבין אותו,
מים קשים – עבים סובלים(נושאים) אותם, עבים קשים – רוח מפזרתן וגו' (בבלי בבא בתרא י' )
הקושי איננו מוצקות פיזית, שהרי גם האש המים והעננים הם בין הדברים הקרויים כאן קשים. קושי אפוא הוא גם עוצמה וכוח והשפעה חזקה על מי שבאים עמו במגע ולא חסרות דוגמאות שמראות את כח ההרס של מים רוח ועננים.
וכך ניתן לפרש את "קשה כקריעת ים סוף": אין כוונת ר` יוסי לומר שקריעת הים או זיווג זיווגים הם דבר שקשה מבחינה פיזית או מסובך ודורש מן הקב"ה מאמץ כדי לעשותם או לבצעם, אלא שהם דברים שמשאירים רושם אדיר והשפעתם עצומה. האדם סבור שהנישואין הוא דבר קל ערך, פשוט, יומיומי ונדוש, שניתן אף לבצעו בדרכי כפייה (כפי שניסתה לעשות המטרוניטה), אבל לפני הקב"ה, בעיניו ולפי דעתו, מדובר בעניין שאיננו נופל בעוצמתו וברושמו מן הנס האדיר של קריעת ים סוף.
בים סוף החזיר האלוהים את גלגל ההיסטוריה אחורנית, ומול הבריאה שבה נקוו המים למקום אחד ונראתה היבשה, חזרו המים כאן לאחוריהם. לקיחת אישה מבית אביה ואיש מבית אביו, קריעתם ממקום גידולם, הצמדתם זה לזה בחינת "על כן יעזוב איש את אביו ואת אמו ודבק באשתו והיו לבשר אחד" (בראשית ב, כד), הוא מעשה אדיר שרושמו על האדם צריך להיות כרושם קריעת ים סוף.
הנישואין והזיווגין הם אפוא דבר מרשים ואדיר כקריעת ים סוף, ולא פלא שהאל בכבודו ובעצמו עוסק בכך (הנסים המרשימים הם אחרי הכל תחום מומחיותו המיוחד...) וגם לדידו של האדם מעשה הנישואין הוא פלא מרשים.
שלמה המלך החכם באדם ובעל ניסיון רב בתחום של בינו לבינה מגדיר את הקשר הזוגי בצורה הבאה:
"שלושה המה נפלאו ממני וארבעה לא ידעתים. דרך הנשר בשמים דרך נחש עלי צור דרך אניה בלב ים ודרך גבר בעלמה" (משלי ל, יח-כ).
ברוח דברי החכם מכל אדם, "דברים שנפלאו ממני", מציג שלמה המלך את דרך הגבר בעלמה, את מוסד החיזור, האהבה, הנישואין וחיי הזוג, כמעשה של פלא מרשים.
וכך צריך להבין את המהלך המיוחד שבו שני אנשים מגיעים להחלטה להקים בית משותף ולבוא בברית הנישואין , זה מעשה שמותיר אחריו רושם ותעיד השמחה הפנימית הקיימת בין החתן והכלה ובין הסובבים אותם
"קשה הזיווג כמו קריעת ים סוף" וגודל השמחה בהתאם
קורא נכבד
השקעתי זמן ומחשבה בכתיבת המאמר , אשמח לקבל התייחסות או "לייק" שאני אדע שהיה לכם נחמד . משה דידי