שְׁאֵרָהּ כְּסוּתָהּ וְעֹנָתָהּ - לפרשת משפטים
25/01/2011 22:26:38
שארה כסותה ועונתה
כאשר אומרים את המילים שארה כסותה וענתה ברור לכולם שמדובר על חובות הבעל כלפי אשתו , חובות אלה נאמרים במעמד הקידושין כאשר מקריאים את הכתובה.
מעניין לראות שהמקור לחובות הבעל כלפי נלמד מחובות האדון כלפי שפחתו וכך נלמד בפרשת משפטים פרק כא פסוקים ז-יא
" וְכִי-יִמְכֹּר אִישׁ אֶת-בִּתּוֹ, לְאָמָה- לֹא תֵצֵא, כְּצֵאת הָעֲבָדִים. חאִם-רָעָה בְּעֵינֵי אֲדֹנֶיהָ, אֲשֶׁר-לא (לוֹ) יְעָדָהּ- וְהֶפְדָּהּ: לְעַם נָכְרִי לֹא-יִמְשֹׁל לְמָכְרָהּ, בְּבִגְדוֹ-בָהּ. טוְאִם-לִבְנוֹ, יִיעָדֶנָּה- כְּמִשְׁפַּט הַבָּנוֹת, יַעֲשֶׂה-לָּהּ. יאִם-אַחֶרֶת, יִקַּח-לוֹ- שְׁאֵרָהּ כְּסוּתָהּ וְעֹנָתָהּ, לֹא יִגְרָע. יאוְאִם-שְׁלָשׁ-אֵלֶּה- לֹא יַעֲשֶׂה, לָהּ: וְיָצְאָה חִנָּם, אֵין כָּסֶף."
שלושת החובות נקראים גם "מִשְׁפַּט הַבָּנוֹת" .
מענין אם חז"ל למדו את החיוב לגבר מקל וחומר , אם לאמתו מחוייב קל וחומר לאשתו.
מה מסתתר מאחורי ההתחייבויות האלה ובמילים אחרות מה פירוש המילים.
אם חשבתם שזה פשוט אז תיכף תופתעו לגלות שממש אבל ממש אין אחידות דעים בין המפרשים לגבי המשמעות של כל התחייבות.
פירוש אונקלוס – זִיּוּנַהּ ( מלשון אוכל ) , כְּסוּתָהּ ( לבוש ) , וְעוֹנָתָהּ לא יִתְמְנַע ( עונתה במשמעות של זמן וזו לשון נקיה ליחסי אישות )
תרגום יהונתן – מְזוֹנָהּ , תָכְשִיטָהּ , מֵיעֳלָהּ ומיפקהּ לְוָתָהּ . שני המושגים הראשונים ברורים והמילים האחרונות פירושם לשון זיווג .
רש"י – שארה – מזונות , כסותה – כמשמעו , ועונתה – תשמיש
הרשב"ם ( הנכד של רש"י ) – שארה – מזונות , כסותה – מלבושים ועונתה – בית, דירה . ואם ישאל הקורא בתמיה רבתי ואיפה החובה לקשר המיני בין בני הזוג? לטענת הרשב"ם נושא זה הינו בבחינת מהות הקשר וברור מאליו ואין צורך לכותבו במפורש.
אבן עזרא – לשתי המילים הראשונות כפי רש"י ולמילה עונתה הוא מביא את שני הפירושים . הראשון מלשון יחסי אישות והשני מלשון בית.
הרמב"ן – הוא הפרשן המפתיע מכולם. שארה – מלשון שאר , בשר הדבק והקרוב לבשרו של האדם והכוונה לאשה שהיא שאר לבעל ולכן המשמעות לדבריו היא הזיווג . כסותה – הרמב"ן אינו גורס שמדובר על מלבושי האשה אלא הכוונה היא לכסות המיטה כמו שכתוב "כי היא כסותה לבדה...במה ישכב ולענין השלישי עונתה אומר הרמב"ן שמדובר על משכב המיטה והכוונה לזיווג. נמצא שלפי הרמב"ן כל שלושת המילים מכוונים לקשר החיבור בין הבעל לאשה. ואם יתמה הקורא לשאול ואיפה ההתחייבות לאוכל ובגדים ? הרמב"ן טוען שדברים אלו הינם מתקנות חכמים שנכתבו בכתובה מכח התורה שבעל פה.
ראינו שזה לא פשוט לפרש ולהבין את לשון התורה ובודאי שכל פירוש גם הושפע מהלקסיקון שהיה מקובל באותו הזמן.
אז יידע כל חתן בעומדו מתחת לחופה שעל דעת כל המפרשים הוא חייב בשלושת הדברים אם מכח הפירוש הישיר ואם מכח תקנות חכמים.
ואסיים בדברי הרמבם כפי שהם מופיעים בויקיפדיה
שארה - מזונות
הרמב"ם דן בכמותם ואיכותם של המזונות שהאיש חייב לספק לאשתו, וקובע כלל מנחה בעניין ש"הכול לפי עושרו" של האדם - כלומר שעל המזונות להיות ביחס ישר לעושרו של האדם, אפילו "כמה תבשילי בשר בכל יום", במקרה שמדובר באדם אמיד במיוחד. הוא קובע דרישות מינימום לעניים, לגבי מספר הארוחות והיקפן. במידה והאדם הגיע למצב שאינו יכול לתת לה אפילו לחם, בית דין כופה עליו לגרש אותה. לגבר אין מחויבות לסעוד במשך ימי השבוע עם אשתו, אבל סעודות השבת לפחות חייב לאכול איתה ביחד.
כסותה
הרמב"ם דן בשווי המלבושים שחייב שהאיש חייב לרכוש לאשתו, כאשר גם כאן הכלל המנחה הוא "הכול לפי עושרו" - כלומר שהכלים צריכים להיות ביחס ישר לעושרו של האדם - אפילו כלי משי וזהב. גם כאן הוא קובע דרישות מינימום לעניים, שמתחתם זו עילה לגירושין: בגדים הראויים לה כפי המלבושים הממוצעים של אישה. בכלל כסותה הוא מחייב מדור (מעין בית מינימלי), רכישת כלים לשימושה, מיטה, כלי לישיבה, כלי אכילה ושתייה, ואף תכשיטים וכלי איפור נכללים בכלל כסותה.
עונתה
הרמב"ם קובע את הכלל "עונה האמורה בתורה - לכל איש ואיש כפי כוחו, וכפי מלאכתו." ולכן "בני אדם הבריאים הרכים והענוגים, שאין להם מלאכה שמכשלת כוחן, אלא אוכלין ושותין ויושבין בבתיהן - עונתן בכל לילה". מעבר לכך יש דירוג של מלאכות שגורמות לתדירות העונה לקטון, כאשר התדירות הנמוכה ביותר היא למלחים, שעונתם אחת לחצי שנה. לאישה זכות לאסור על הגבר לעבור למלאכה שמקטינה את תדירות העונה, למעט מקרה של מישהו שהחליט להפוך להיות תלמיד חכמים, שעונתו פעם בשבוע, בשל הערך של לימוד תורה. אך הוא קובע שאין לאישה זכות לאסור לקיחת אישה נוספת, אף שהדבר יפגע בעונתה. עם זאת הוא מציין שחז"ל ציוו לא לשאת יותר מארבע נשים, כדי שלא יפחות עונתה מפעם בחודש לאדם ממוצע. הדבר כמובן היה תקף עד חרם דרבנו גרשום, שאסר לשאת יותר מאישה אחת
קורא נכבד
השקעתי זמן ומחשבה בכתיבת המאמר , אשמח לקבל התייחסות או לכל הפחות תעשו "לייק" שאני אדע שהיה לכם נחמד .